Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym

By

Październik 13, 2017kulinariaNo comments

Nie możemy dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprawidłowiej. W najwyższym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są często dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować bądź też nabyć za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwidocznia technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.